Every picture has its shadows
And it has some source of light

Joni MitchellJiska Wolthaus (Leiden, 1973) heeft belangstelling voor mensen en hun binnenwereld. Dit is de bron van zowel haar werk als fotograaf en als psycholoog. Zij is autodidact fotograaf. De zwart-wit beelden hebben een filmisch, dromerig, poëtisch en soms onheilspellend karakter.

 

In mijn werk neem ik de kijker mee naar een niet-bestaande wereld, een droomwereld waarin een nieuwe werkelijkheid ontstaat. Een raadselachtige wereld die vervreemding oproept, waar je binnen wilt stappen en waar je soms juist uit wilt stappen. Hier, in deze denkbeeldige ruimte, verbeeld ik emoties en gemoedstoestanden die de binnenwereld van de mens weerspiegelen, een wereld die kwetsbaar en intiem is. Met mijn foto’s nodig ik de kijker uit om na te denken over de complexiteit van onze binnenwereld en om te reflecteren op onze emoties en onze relatie met de buitenwereld. Het is een spel van visuele taal, waarbij ik de kijker uitdaag om voorbij de oppervlakte te kijken. 
Kwetsbaarheid en kracht, opgroeien en loslaten, verbergen en vasthouden zijn regelmatig terugkerende thema’s in mijn fotografisch werk.