Escape from the black cloud that surrounds you.
Then you will see your own light as radiant as the full moon. 

Now enter that silence. 

This is the surest way to lose yourself.
What is your life about anyway?
Nothing but a struggle to be someone,
Nothing but a running from your own silence.
Rumi Jiska Wolthaus (Leiden, 1973) heeft belangstelling voor mensen en hun binnenwereld wat de bron is van haar werk als fotograaf en psycholoog. Haar werk is een samenspel van donker en licht die zijn plek heeft binnen één persoon. De foto’s creëren een wereld waar je in wilt stappen, maar soms ook uit. De zwart-wit beelden hebben een filmisch, dromerig, poëtisch en soms onheilspellend karakter.


Mijn werk

Als fotograaf krijg ik regelmatig de ‘waarom’ vragen. Waarom mijn keuze voor zwart-wit, waarom kies ik voor bepaalde thema’s, waarom zit er een toon van duister in mijn foto’s of waarom lijkt het alsof ik iets wil verbergen. Waarom maak ik dit werk? Fotograferen is voor mij een manier om te communiceren over de vraag vanuit welke kleuren en beelden de mens de wereld beziet waarin hij leeft. Waar de ene mens de ontroering ziet, voelt de ander de beklemming. We zijn allemaal op onze eigen manier bezig met onze levensvragen. Hoe beteugelen we onze angst? Hoe optimaliseren we ons geluk? En als klap op de vuurpijl, wat doen we hier eigenlijk? 

Ik maak foto’s en binnen dat creatieve proces ben ik wellicht net als ieder ander op zoek naar de antwoorden op deze vragen. In die zoektocht wil ik met mijn werk licht zetten op een beeld om het donker zichtbaar te laten zijn. Het donker dat je verborgen wilt houden of waar je bang voor bent. Wat zit er verborgen in een kind of in een landschap? Angst, verdriet, verborgen geschiedenissen. Maar er is ook altijd licht, zachtheid en onbevangenheid. Het is allemaal aanwezig in ieder van ons. Door mijn werk maak ik deze tegenstelling zichtbaar. Door licht te laten schijnen op de donkere kant zul je merken dat je niet bang hoeft te zijn, valt de schaamte weg en komt er ruimte voor hoop, verwondering en stilte.